17.5.2019

PRIIMAPLUS Pikakurssi sähkömarkkinoihin

Sähkö on hyödyke, jota jokaisen on ostettava päivittäisten toimintojen pyörittämiseksi. Sähkölaskun ollessa pieni ei asiaan tule juuri kiinnittäneeksi huomiota, mutta jos lasku alkaa olla satojen eurojen luokkaa kuussa, on hyvä tietää muutama tosiasia hinnan muodostuksesta. Näin sähkön kilpailutus on helpompaa ja pystyt kysymään myyjältäsi itsellesi tärkeitä kysymyksiä.

Kolme oppia sähkömarkkinasta

Sähkömarkkinoiden ymmärrys ei vaadi erityislahjoja. Yleensä on vain kyse siitä, että hetken keskittyy asiaan. Jos vaikkapa pörssikurssit tai asuntolainan korkojen seuranta ovat tuttuja, ei sähkökään mene yli ymmärryksen. Näillä kolmella opilla pääset jo pitkälle.

1)     Kysyntä ja tarjonta määrittävät sähkön hinnan

Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Lyhyellä tähtäimellä tärkein kysyntään vaikuttava tekijä on lämpötila, minkä vuoksi pitkien pakkasjaksojen aikana hinnat tyypillisesti nousevat. Sähköä kuluu silloin paljon, olemme tuontisähkön varassa ja kalleimmatkin tuotantotavat otetaan käyttöön, mikä nostaa hintaa. Pidemmällä aikavälillä sähkön kysyntään vaikuttavat teollisuuden suhdanteet ja energiatehokkuuden lisääntyminen.

Tarjontapuolella olennaisimmat muuttujat ovat vesi- ja tuulivoiman saatavuus sekä polttoaineiden hinnat, joihin puolestaan vaikuttaa mm. päästöoikeuksien hintojen vaihtelu ja erilaiset tullit ja muut maailmanpoliittiset tilanteet. Poliittisen ohjauksen roolia ei voi unohtaa.

Lähivuosina markkinoille on tulossa runsaasti lisää tuulivoima- ja ydinvoimatuotantoa. Lisäksi on vireillä paljon paikallisia aurinkovoimainvestointeja. Suurta kysynnän kasvua puolestaan ei ole näköpiirissä. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että sähkön hinta pysyy matalana vielä vuosia lukuun ottamatta normaalia kausivaihtelua ja mahdollisia kuivia jaksoja. Toisaalta kuitenkin Pohjoismaista rakennetaan siirtoyhtyeksia mm. Britteihin ja Saksaan, mikä lisää vientiä Keski-Eurooppaan ja nostaa hintoja.

2)     Nord pool on spot-hinnan syntysija

Sähkön hintakilpailu käydään joka päivä Nord pool -sähköpörssissä, jossa sähkön hinta muodostuu osto- ja myyntitarjousten leikkauspisteessä. Jos sähköyhtiösi tarjoaa spot-hintaista sähköä tai pörssisähköä, puhutaan juuri näistä päivittäin muodostuvista tuntihinnoista. Tällaisen sähkösopimuksen hinnoittelu on läpinäkyvää, koska yleensä sähkönmyyjäsi lisää spot-hintaan vain kuukausimaksun sekä marginaalinsa, joka on noin 5 % luokkaa sähköenergian hinnasta. Pystyt itsekin seuraamaan tuntihintoja Nord poolin sivulta.

3)     Varaudu hinnan muutoksiin

Koska sähkön käyttäjillä on usein tarve ennakoida sähkön hintaa, spot-markkinoiden rinnalle on muodostunut johdannaismarkkinat, joilla sähkön hintaa voi varmistaa ennakolta. Markkinapaikkana toimii norjalainen pörssi Nasdaq Commodities OMX, jossa noteerataan myös muita hyödykkeitä kuin sähköä. Ammattijargonin takana itse asia on varsin yksinkertainen: myyjät ja ostajat sopivat ennakolta sähkön hinnasta tuleville ajanjaksoille ja myös tässä tapauksessa hinta muodostuu tarjousten kohdatessa. Näitä hinnankiinnitysmahdollisuuksia paketoidaan sähköyhtiöissä eri tavoin erikokoisille asiakkaille. Digitalisaatio mahdollistaa sähkömarkkinoiden eri osa-alueiden tuomisen kenen tahansa ulottuville.

Kun seuraavan kerran kilpailutat sähköntoimittajaasi, kysy myyjältä, miten itse voit hyötyä sähkömarkkinoiden eri mahdollisuuksista. Minä kerron mielelläni, kuinka me asian hoidamme.