6.6.2018

PRIIMAPLUS Sähköstäkö uusia mahdollisuuksia taloyhtiöille?

Taloyhtiöiden sähköpääkeskuksissa käy kuhina. Asukkaat toivovat sähköautojen latauspisteitä ja aurinkopaneeli-investoinneille lasketaan takaisinmaksuaikoja. Miten tämä kaikki liittyy sähkömarkkinoiden isoon kuvaan ja tulevaisuuden älykkääseen sähköjärjestelmään?

Tulevaisuus on älykäs – myös sähkömarkkinassa

Olemme tottuneet maailmaan, jossa sähkö tulee pistorasiasta, eikä se lopu koskaan. Sähköä on tuotettu niin paljon kuin sitä käytetään, ja pelkistäen tämä on hoitunut lapioimalla kattilaan lisää hiiltä. Tämä kestämätön tie on kuitenkin tullut päähänsä ja suunnanmuutos mullistaa koko sähkömarkkinan.

Energiateollisuuden mukaan sähköntuotannon CO2-päästöjen määrä oli vuonna 2017 alhaisempi kuin aiempina vuosina. Positiivisen kehityksen on mahdollistanut uusiutuvan sähköntuotannon lisääntyminen. Uusiutuvan sähköntuotannon ohjaaminen dynaamisesti juuri siihen hetkeen, missä sähköä tarvitaan ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Aina ei tuule ja aurinkokin on välillä pilven takana.

Kun sähkön varastointimahdollisuudetkin ovat toistaiseksi melko alkeellisia, kasvaa sähkön käyttäjien rooli sähköjärjestelmän osapuolena. Tällöin puhutaan sähkön kysyntäjoustosta ja älykkäistä sähköjärjestelmistä, joiden tavoitteena on sähköverkon optimaalinen käyttö sekä kestävän, päästöttömän sähköntuotannon mahdollistaminen.

Suomalainen sähköjärjestelmä on jo maailman älykkäin. Meillä kerätään tuntikohtaista kulutustietoa käytännössä kaikista sähkönkäyttöpaikoista. Valitsemalla tuntihinnoitellun sähkösopimuksen, sähkön käyttäjä voi vaikuttaa sähkönsä hintaan siirtämällä kulutusta kalliilta tunneilta halvoille. Tätä kysyntäjousto on yksinkertaisimmillaan. Tutustu sähkön tuntihinnoitteluun tarkemmin: lataa maksuton sähkön ostajan opas!

Miten taloyhtiö voi hyötyä kehittyvästä sähköjärjestelmästä?

Tulevaisuudessa se sähkön käyttäjä, jolla on eniten säätövaraa omassa sähköjärjestelmässään ja joka pystyy parhaiten ohjaamaan kulutustaan, hyötyy myös taloudellisesti eniten. Taloyhtiöiden näkökulmasta tämä tarkoittaa muun muassa sähkölaitteiden älykästä ohjausta verkon taajuuden tai sähkön tuntihinnan mukaan, omaa pientuotantoa ja ohjattavaa sähkökuormaa, konkreettisesti mm. aurinkopaneeleita ja sähköautojen latauspisteitä.

Maalämmöllä lämmittävä taloyhtiö voi tuottaa itse osan lämpöpumppujen käyttämästä sähköstä aurinkopaneeleilla ja ostaa sähkön verkosta vain pimeän aikaan. Sähköautojen latautumista voidaan ohjata niille tunneille, jolloin sähköä on hyvin tarjolla ja kWh-hinta on halpa. Vastaavasti ladattua akkua voidaan käyttää sähkövarastona ja kalliin tunnin tai verkossa olevan häiriön sattuessa sähköä voidaan ottaa akusta käyttöön älykkäällä ohjauksella niin, että auto on kuitenkin aina toimintavalmis.

Vinkkejä taloyhtiöiden sähkön hankintaan

Loppupeleissä sähkön käyttäjä, joka pystyy ohjaamaan kulutustaan, hyötyy siitä myös taloudellisesti. Valintoja tehdessä kannattaa siis pitää mielessä, että trendikkäiltä tuntuvat tunkeilijat taloyhtiön sähkökaapilla eivät ole vain ohimeneviä villityksiä, vaan osa hiljalleen kehittyvää älykästä sähköjärjestelmää.

Lisätietoa taloyhtiöiden ja sähkömarkkinan yhteispelistä saat maksuttomasta oppaasta: Isännöitsijän opas taloyhtiön energia-asioihin. Saat oppaasta vinkkejä muun muassa lämmitysremontin suunnitteluun, uusiutuvan energian hyödyntämiseen sekä sähköenergian hankintaan. Voit lukea myös älykkään ohjauksen hyödyntämisestä ja siitä, miten sen avulla sekä asumismukavuutta että energiatehokkuutta voi parantaa taloyhtiössä. Lataa opas!