11.10.2018

PRIIMAPLUS Yrityksen sähkösopimuksen UKK: Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Kuinka tarkasti olet tutustunut yrityksesi sähkösopimukseen? Askarruttavatko sähkön hintaan ja käyttöön liittyvät kysymykset mieltäsi? Kokosimme tähän artikkeliin yrityksen sähkönhankintaan liittyvät usein kysytyt kysymykset ja vastaukset.

hkön hinta ja sähkölaskut

Mistä sähkön hinta ja sähkölasku tarkalleen muodostuvat?

Yrityksen sähkölasku koostuu kolmesta suunnilleen samansuuruisesta osasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja sähköverosta. Sähköenergian osuuden sähkölaskusta voi kilpailuttaa ja se muodostuu sähköenergian snt/kWh-hinnasta kerrottuna laskutuskauden sähkönkulutuksella. Lisäksi laskulla voi olla eriteltynä kuukausimaksu tai sopimuksen perusmaksu. Jos ostamasi sähköenergia ja sähkönsiirto tulevat eri yhtiöitä, saat molemmista erilliset laskut.

Voiko sähkön laskutusväliin vaikuttaa?

Tavallinen laskutusväli on yksi kalenterikuukausi, eikä siihen yleensä voi vaikuttaa. Minimilaskutussumma on kuitenkin 20 €, eli kuukausilaskun jäädessä sen alle, siirtyy summa maksettavaksi seuraavassa laskussa.

Mitkä seikat oman yrityksen sähkölaskusta kannattaa aina tarkistaa?

Laskusta kannattaa aina tarkistaa sähkön kulutustiedot sekä snt/kWh-hinta. Huomioithan, että sähkölaskun tulee aina perustua mitattuun kulutukseen, eli etukäteen ei saa laskuttaa. Laskulta näet myös erittelyn sähkön alkuperästä, eli tavasta, jolla sähkö on tuotettu.

Sähkön käyttö

Miten sähkölaskun loppusummaan voi itse vaikuttaa?

Kulutuksella on suurin vaikutus sähkölaskun loppusummaan, jolloin energiatehokkuuden parantaminen näkyy suoraan sähkölaskussa. Sähkölaskuun voi vaikuttaa myös kilpailuttamalla sähkösopimus ja miettimällä, millainen sopimus sopii parhaiten yrityksesi tarpeisiin. Mikä muu kuin hinta on sinulle tärkeää? Paikallisuus? Helposti saavutettava asiakaspalvelu? Palvelun laatu?

Miten voin seurata yritykseni sähkönkäyttöä?

Sähkön käyttöä voi seurata reaaliajassa erilaisten automaatioratkaisujen avulla. PKS Priima- ja Priimaplus-asiakkaan käytössä on Live-palvelu, josta näet lähes reaaliaikaista tietoa sähkön käytöstä. Edellisen laskutuskauden kulutuksen voi tarkistaa myös sähkölaskulta.

Sähkösopimukset

Miten yritysten sähkösopimukset eroavat yksityisten henkilöiden sopimuksista?

Sähkökustannukset on suurempia yrityksissä kuin kotitalouksissa, joten yritysasiakkaille on tarjolla myös enemmän palveluita. Apua on saatavilla mm. sähkömarkkinoiden tulkintaan, oikeanlaisen sopimuksen valintaan sekä sähkön kilpailuttamiseen. Esimerkiksi Priimaplus-sopimuksella sähkömarkkinoiden asiantuntijat seuraavat sähkön hintaa asiakkaiden puolesta ja huolehtivat hinnan oikea-aikaisista kiinnityksistä, jolloin yrittäjä voi keskittyä muihin töihinsä.

Merkittävä ero on myös se, ettei kuluttajansuoja suojaa yrityksiä, toisin kuin yksityishenkilöitä. Tästä syystä luotettavan sähkönmyyjän tuntomerkit kannattaa painaa mieleen!

Minkälaisia yrityksen sähkösopimuksia on olemassa?

Yritykset voivat valita kahden sopimustyypin väliltä: joko määräaikaisen sähkösopimuksen kiinteällä hinnalla tai joustavan pörssisähkösopimuksen, jossa hinta kilpailutetaan pörssissä jokaisena tuntina. Lisäksi tarjolla on erillisiä sähkösopimuksen kilpailutuspalveluita, mutta pörssisähkösopimuksen solmineille tämä on jo osa sopimusta, ilman kilpailutuspalvelun lisäkustannusta.

Katkeaako määräaikainen sopimus, jos sitä ei muista uusia?

Sopimus ei katkea vaan jatkuu toistaiseksi voimassaolevana, mutta sopimuksen ehdot saattavat muuttua.

Milloin ja miten yrityksen sähkösopimuksen voi irtisanoa?

Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa. Yleensä sopimuksiin on kirjattu 14 vuorokauden irtisanomisaika. Määräaikainen sopimus taas sitoo sekä myyjän että asiakkaan määräajan loppuun saakka.

Miten sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Hinta on luonnollisesti tärkeä tekijä, mutta sen lisäksi kannattaa miettiä millaisen kumppanin kanssa haluat sopimuksen solmia, mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä? Esimerkiksi oma yhteyshenkilö sähköyhtiössä, henkilökohtainen asiakaspalvelu sekä mahdollisuus koontilaskutukseen voivat olla tärkeitä palveluita, joita kaikki eivät asiakkailleen tarjoa. Myös sähkön tuotannon päästöttömyys saattaa olla sinulle tärkeää.

Pörssisähkö

Millaisille yrityksille pörssisähkö sopii?

Pörssisähkö sopii kaikenlaisille yrityksille, mutta suurimman hyödyn pörssisähköstä saavat ne yritykset, jotka käyttävät sähköä kohtalaisen tasaisesti vuorokauden mittaan ja pystyvät hyödyntämään pörssisähkön edullisia tunteja myös virka-ajan ulkopuolella.

Miksi pörssisähkön jotkut tunnit ovat edullisempia kuin toiset?

Pörssisähkön halvoilla tunneilla viitataan esimerkiksi aamuyön tunteihin, jolloin sähkön käyttömäärä kokonaisuudessaan on alhaisimmillaan. Myös kunakin hetkenä käytössä olevat tuotantotavat vaikuttavat pörssisähkön tuntihintoihin.

Miten pörssisähkön hintaa voi seurata?

Fingrid tuntihinta-mobiilisovellus tai Priima Live -palvelu ovat käteviä tapoja seurata sähkön pörssihintaa.

Onko mielessäsi vielä lisäkysymyksiä sähköön liittyen?

Kokosimme kattavan oppaan, jonka avulla yrityksen energia-asioiden hoitaminen on helpompaa. Lataa maksuton opas ja tutustu aiheeseen!