Sähkömarkkinakatsaus – Kohti syksyä
Päivät muuttuvat täällä pohjolassa pikkuhiljaa myöhäiskesäisen kauniista syksyisen kuulaiksi. Syksyyn kuuluvat myös valmistuvat omena- ja marjasadot sekä luonnon värien muutos ruskamaailmaan. Samoin myös me ihmiset alamme pikkuhiljaa valmistautua talven tuloon laittamalla ennen lumien tuloa pihat talvikuntoon ja vaikka hankkimalla polttopuita.
Samalla tavalla sähkömarkkinatkin muuttuvat tietyllä totutulla tavalla syksyä kohti mentäessä ja sähköjärjestelmää laitetaan talvikuntoon. Sähkönkulutus nousee pikkuhiljaa lämpötilan laskiessa, aurinkovoiman tuotanto vähenee, tuulivoimatuotanto alkaa nousemaan ja viimeisiä ydinvoima- ja siirtoyhteyshuoltoja tehdään. Nämä tekijät yhdessä vaikuttavat syksyiseen sähkön hintaan.
Vesivoimalla on tärkeä rooli pohjoismaalaisessa sähköjärjestelmässä. Kuluva kesä on ollut Pohjoismaissa huomattavasti normaalia sateisempi, ja vesivoimaloiden vesialtaisiin ja pohjaveteen varastoituneen veden määrä (hydrobalanssi) on noussut. Tämä antaa hyviä edellytyksiä kohtuuhintaiseen sähköön syksyllä ja talvella – edellyttäen, että säät eivät ole syksyllä erityisen kuivat.
Sähkönsiirtoyhteydet muihin naapurimaihin ovat merkittävä tekijä sähköjärjestelmässämme. Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys on ollut suurelta osin vikaantuneena koko kesän, mikä on rajoittanut huomattavasti sähkönsiirtoa Suomesta Viroon. Samoin siirtoyhteydet Suomesta Ruotsiin päin ovat olleet käytössä huoltojen takia normaalia pienemmällä kapasiteetilla, mikä on rajoittanut huomattavasti sähkönsiirtoa Suomesta Ruotsiin. Siirtoyhteyden rajoitukset Suomesta poispäin tarkoittavat sitä, että suomalaiset tuottajat eivät voi myydä sähköä naapurimaihin korkeammalla hinnalla ja sähköstä suurempi osa jää suomalaisten kulutettavaksi painaen Suomen hintaa alaspäin.
Sateisuus yhdistettynä siirtoyhteyshuoltoihin on pitänyt pörssisähkön hinnat erittäin alhaisina koko kesän ajan. Syksy tuo tähän kuitenkin muutosta. Viron ja Ruotsin sähkönsiirtoyhteyksien pitäisi palautua normaaliksi syksyn aikana, ja kasvava sähkönkulutus nostaa sähkön hintaa, jota tosin osittain paikkaa nouseva tuulivoimatuotanto.
Sähköntuotannossa käytettyjen polttoaineiden hinnat vaikuttavat sähkönhintaan myös Suomessa, erityisesti vähätuulisina ja kylminä ajankohtina. Kivihiilen hinnat ovat heiluneet kovasti kesän aikana suuntaan ja toiseen, mutta maakaasun hinta on pikkuhiljaa noussut. Mitään radikaalia ei kuitenkaan polttoainemarkkinoilla ole tapahtunut, vaikkakin nämä markkinat ovat herkkiä geopoliittisille kriiseille ja maailmantalouden näkymille.
Sähkömarkkinat ovat olleet varsin tapahtumarikkaat viime vuosina, mutta tuleva syksy näyttää melko tavanomaiselta ja hintanäkymät ovat maltilliset – ainakin toistaiseksi.
Pirteää syksyä kaikille lukijoille!