3.3.2019

Yritykset avainasemassa ilmastonmuutoksen hillinnässä

Maapallon lämpötila on noussut puolitoista astetta ja saanut aikaan kaikki ne luonnonilmiöt, joita ilmastotieteilijät ovat ennustaneetkin. Meistä suomalaisista voisi äkkiä ajateltuna tuntua, että hyvä jos täällä olisi talvella edes vähän lämpimämpää, samoin kesällä ei muutama hellepäivä lisää olisi pahitteeksi. Harmi kyllä, luonto vaan ei tuppaa toimimaan kohtuullisuus- tai mukavuusperiaatteella.

Kun ilmaston keskilämpötila nousee, se tietää tukalia helteitä ja kuivuutta sinne, missä siihen ole totuttu ja rajuja tuulia ja rankkoja sateita sinne, missä niistä on eniten vahinkoa. Meidän leveysasteillamme ilmaston muuttuminen näkyy jo nyt myrskytuulien yleistymisenä ja yhä useammin tykkylumen kertymisenä puihin, kun lämpötila heiluu nollan molemmin puolin ja lunta ja vettä sataa vuoron perään. Ilmastopaneelin mukaan ihmiskunnalla on aikaa vuosisadan puoliväliin saakka pysäyttää keskilämpötilan nousu ja kääntää se laskuun, jotta kaikkein rajuimmilta seurauksilta vältyttäisiin.

Olemme antaneet itsemme ajautua tilanteeseen, jossa ei enää puhuta tilapäisistä ilmiöistä. Korjaavilla toimenpiteillä alkaa olla jo kiire, enää ei olisi aikaa kinastella siitä, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa, vaiko sittenkin vain ”normaalia” säätilojen vaihtelua, jota on aina ollut ja tulee olemaan. Jos lapsemme ja lapsenlapsemme aikanaan toteavat kaiken tämän ilmastonmuutoshössötyksen ja siitä seuranneet hillintätoimenpiteet sittenkin turhaksi, ei siitä luonnolle ainakaan haittaa ole koitunut. Sen sijaan, jos itsekeskeiseen kananpojan logiikkaan vedoten jätämme kaiken tekemättä, voivat seuraukset olla peruuttamattomia. Tässä jos missä on vaikuttamisen paikka niin yksityisillä kuluttajilla kuin yrityksilläkin juuri nyt.

Sähkö on keskeisimpiä yhteiskunnan toiminnan mahdollistajia nyt ja erityisesti tulevaisuudessa

Siksi sähköasioiden soisi nousevan niin viranomaisten kuin asiakkaidenkin arvoasteikossa pois pelkästä välttämättömyyshyödykkeestä ja hintaan tuijottamisesta. Markkinat ja verojen säätäjät pitävät kyllä huolen hinnasta, mutta sähkön käyttäjän vastuulle jäävät vaikutukset yhteiseen ilmastoomme. Kaikki lähtee asian tiedostamisesta ja omien vaikutusmahdollisuuksiensa ymmärtämisestä: kuinka käyttämäni sähkö on tuotettu, paljonko sähkö kuluu ja voiko sille tehdä jotakin. Yritykset ovat suurina sähkönkäyttäjinä siinä avainasemassa. Pohjois-Karjalan Sähkön rooli tässä on vaikuttaa itse omalla toiminnallamme ilmaston muutoksen hillitsemisessä ja ennen kaikkea tuottaa asiakkaillemme kiinnostavia, helppokäyttöisiä ja hinnaltaan kilpailukykyisiä palveluja, joilla asiakkaat voivat omassa arjessaan luontevasti toimia asian hyväksi.

Ilmastonmuutokseen vaikuttamisen lisäksi päästöttömän energian käytöstä on saatavissa merkittäviä imagollisia hyötyjä, vaikka tuotteen ostajat tai palveluiden käyttäjät eivät sitä vielä suoraan vaatisikaan.

Päästöttömän sähköenergian valinta on käytännön keino vaikuttaa

Helpoin, nopein ja konkreettisin tapa vaikuttaa oman yrityksen hiilijalanjälkeen on hankkia sähköenergia alkuperämerkittynä päästöttömästi. Sähkön alkuperämerkinnän hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan ja jokainen yritys mietti tietenkin omista lähtökohdistaan, onko tuo loppupelissä suhteellisen pieni lisämaksu investoinnin arvoinen. Ilmastonmuutokseen vaikuttamisen lisäksi päästöttömän energian käytöstä on saatavissa merkittäviä imagollisia hyötyjä, vaikka tuotteen ostajat tai palveluiden käyttäjät eivät sitä vielä suoraan vaatisikaan. Varsinkin tässä asiassa on parempi olla liikkeellä ajoissa, kuin vasta silloin, kun sen puuttuminen alkaa olla liiketoiminnalle haitaksi. Lisätietoja sähkön alkuperämerkinnän hinnoista ja sen liittämisestä sähkösopimukseen saat yritysmyynnistämme.


Kimmo Tolvanen

Markkinointi- ja tuotekehityspäällikkö kimmo.tolvanen@pks.fi