27.9.2018

Millaiset led-valot ja millainen led-lamppu? Valaistussuunnittelijan vinkit suunnitteluun ja lampun valintaan

Ledien valikoima on monipuolinen ja energiatehokas ratkaisu alkaa löytyä jo kaikkiin kohteisiin. Mutta mikä on lumen tai luumen ja kelvin? Elisa Hillgen antaa vinkkejä lampunvalintaan ja valaistussuunnitteluun.

Koteihin halutaan tulvimalla luonnonvaloa, mutta kaamosaika ja pitkä talvi asettavat keinovalolle kovat haasteet.

Lisäksi haasteita ovat tuoneet wattien katoaminen ja luumenien ja kelvinien monimutkainen kieli. Loppujen lopuksi luumen ja kelvin antavat kuitenkin upeita mahdollisuuksia sykähdyttävien valaistusten tielle.

Joissakin led-polttimoissa on jäähdytyspinta, joka siirtää ledin tuottamaa lämpöä pois lampusta, kertoo Elisa Hillgen.
Joissakin led-polttimoissa on jäähdytyspinta, joka siirtää ledin tuottamaa lämpöä pois lampusta, kertoo Elisa Hillgen.

Vinkkejä lediostoksille

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgen antaa ledien kanssa hukassa olevalle kuluttajalle selkeät vinkit ledikauppaan, jonka valikoima kasvaa ja paranee koko ajan. Onneksi hintakin on tullut jo perusenergialamppujen tasolle.

  1. Kun ostat polttimoa eli lamppua, katso pakkausmerkinnät.

  2. Luumen-arvo lm kertoo valon määrän. Mitä enemmän luumeneita, sitä enemmän valoa. 700–800 luumenia vastaa suunnilleen 60 watin hehkulamppua.

  3. Kelvin-arvo K kertoo kellertävyyden tasosta. Mitä alempi kelvin-arvo, esim. 2 700 K, sitä kellertävämpi valo. 3 000 K on tavallinen lämmin valkoinen. 4 000 K on viileä valkoinen ja 5 500 K ja siitä ylöspäin hyvin viileä päivänvalon sävy.

  4. Muista, että kaikki led-polttimot eivät toimi himmentimen kanssa. Tästä kertoo pakkauksessa oleva merkki, jonka kuvassa himmentimen päälle on piirretty rasti.

  5. Katso polttimon ulkomuoto, jotta se soveltuu valaisimeen. Joissakin lampuissa on jäähdytyspinta, joka soveltuu erikoisvalaisimiin, kuten nostalgisiin retrovalaisimiin.

  6. Kysy myyjältä tai asiantuntijalta, niin vältyt turhien ja epäsopivien lamppujen ostolta.

Valaistussuunnitelmaan kannattaa panostaa

Moni huomaa remontin tai uudisrakentamisen jälkeen, että valoa tuli joko liikaa tai sitten sitä tuli asennettua vääriin paikkoihin.

– Kuulen ihmisiltä usein, että tuli tehtyä ratkaisuja, joita ei sitten kuitenkaan käytetä. Usein käytössä vasta huomataan myös, jos valo on liian kova tai kalsea, kertoo Elisa Hillgen.

Kuulostaa siis siltä, että valaistus, jota on sopiva määrä, on hyvin suunniteltu. Etenkin uusissa asunnoissa tilankäyttö on usein monimuotoista.

– Samassa tilassa voi tapahtua vaikka mitä, joten on ymmärrettävä, että valaistuksen tulee muuntua eri tilanteisiin. Siksi sellaisiin tiloihin käytetään usein himmentimiä ja erilaisia valaistustapoja ja ideoita, Hillgen neuvoo.

Sähkösuunnitelmaa kannattaa siis ajatella kokonaispakettina. Lähes yhtä tärkeää kuin teknisen suunnitelman laatiminen on myös esteettisen suunnitelman yhdistäminen tekniseen.

– Mielestäni kaikkein paras vaihtoehto tyydyttävän lopputuloksen saamiseksi olisi, jos arkkitehti, sähkösuunnittelija, valaistussuunnittelija ja sisustussuunnittelija pitäisivät yhdessä suunnittelupalaverin ja kommunikoisivat keskenään.

Vähintäänkin Hillgen suosittelee valaistussuunnittelijan käyttöä. Siihen ei välttämättä mene kuin muutama tunti, mutta hyöty on varmasti moninkertainen. Konsultaatiossa loksahtaa usein paikoilleen monta asiaa, jotka muuten voisivat unohtua tai jäädä huomiotta valaistuksen suunnittelussa.