1.7.2020

Hyvästi sitkeille pihveille – mureuta liha marinoimalla se tyhjiössä vakuumilaitteen avulla

Marinointi antaa lihalle makua ja mureutta, mutta aika ei aina riitä tuntien odotteluun. Kiireisen kotikokin pelastaa vakuumimarinointi. Vakuumilaitteen tekemän tyhjiöpaineen avulla marinointi kestää vain minuutteja ja sitkeästäkin lihanpalasta voi tulla paljon herkullisempi makuelämys.

Tyhjiöinti avaa lihan huokoset ja marinadi pääsee siksi paremmin vaikuttamaan lihaan. Pussin avaamisen ja paineen tasaantumisen jälkeen lihan syyt sulkeutuvat ja marinadi on lihan sisällä. Siksi lihasta tulee maukasta ja mureaa. Itse marinointi on hyvin yksinkertaista. Liha ja marinadi kaadetaan tyhjiöpussiin, joka tyhjiöidään vakuumilaitteen avulla ja 10–20 minuutin kuluttua liha on valmis grillattavaksi. Marinointia varten on olemassa myös vakuumilaitteeseen liitettävä lisälaite, marinointiboksi, johon mahtuu isompi määrä lihaa. Vakumointi sen kanssa on vielä helpompaa, kun ei tarvitse vahtia marinadia, joka pyrkii tyhjiöinnin aikana helposti ulos pussista laitteeseen. Pussi onkin hyvä laittaa roikkumaan kunnolla alaspäin toimenpiteen ajaksi.

Mielikuvitus on marinadeissa rajana 

Marinadiin tarvitaan happoa, öljyä ja mausteita. Happo, esim. viini, sitrushedelmän mehu, jogurtti tai etikka mureuttaa lihan. Öljy toimii makujen pohjana, se edistää ruskistumista ja nesteiden pysymistä lihan sisällä sekä estää lihaa tarttumasta grilliin. Mausteet antavat lihalle makua. Kokeile valkosipulia, yrttejä, pippureita tai vaikka salmiakkia. Itse tehden ja omaa mielikuvitusta käyttäen voi saada aikaan upeita sekoituksia ja hienoja makuja. Suolaa on hyvä laittaa harkiten, sillä se estää muiden makujen imeytymistä. Muista pyyhkiä marinadi pois ennen grillausta. Sitä ei enää käytetä kypsän lihan voiteluun.

Inkiväärimarinadi pihveille

  • 1 pala (n. 5 cm) tuoretta inkivääriä ohuina viipaleina

  • 0,5 punasipulia lohkoina

  • 4 valkosipulinkynttä murskattuna

  • 1 dl lehtipersiljaa silputtuna

  • 4 rkl mustaviinimarjamehua tai kuivaa punaviiniä

  • 4 rkl soijakastiketta

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria

  • n. 1 kg naudan ulkofileepihvejä

Sekoita marinadin ainekset esim. sauvasekoittimella ja hiero maustemarinadi lihan pintaan. Laita pussiin tai marinadiboksiin ja tyhjiöi. Marinoi tyhjiössä noin 10–20 minuuttia. Grillaa ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa ennen tarjoilua.

Yrttimarinadi broilerileikkeille

  • 1 dl silputtua persiljaa

  • 1 dl silputtua basilikaa

  • 1 dl silputtua oreganoa

  • 1 dl silputtua timjamia

  • 1 dl silputtua rakuunaa

  • 1 dl hunajaa

  • 2 dl soijakastiketta

  • 4–5 dl rypsiöljyä

  • rouhittua mustapippuria ja ripaus suolaa paistamisen yhteydessä

  • 1 rasia (720 g) broilerin ohuita fileeleikkeitä

Sekoita marinadin aineet keskenään tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Kuivaa fileeleikkeet talouspaperilla ja hiero mausteseos niiden pintaan. Anna maustua marinointiboxissa tyhjiössä vähintään 10 minuuttia.

Marinadi kalalle

  • 1 dl öljyä

  • 0,5 dl sitruunamehua tai valkoviiniä

  • 1 dl hienonnettua basilikaa

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 1 tl sitruunapippuria

Sekoita ainekset yhteen ja marinoi kalaa (siika tai lohi) noin puoli tuntia, vakuumissa riittää 5–10 minuuttia. Mausta suolalla valmis kala.

Salmiakkimarinadi possulle

  • 75 g turkinpippureita tai muita vahvoja salmiakkeja

  • 0,5 dl punaviinietikkaa

  • 1 tl sipulijauhetta

  • 1 tl valkosipulijauhetta

  • 1 tl paprikajauhetta

Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi marinadiksi. Sivele possunpihveille ja marinoi 20–30 minuuttia, vakuumissa n. 10 minuuttia.

Cokis marinadi ribseille

  • 2 rkl hunajaa

  • 1 dl siirappia/fariinisokeria

  • 1 dl öljyä

  • 2 dl coca colaa

  • 2 tl grillausmaustetta

  • 2 tl paprikajauhetta

  • 2 tl chilijauhetta

  • 2 tl mustapippuria

  • 2 rkl soijaa

  • 3 murskattua valkosipulin kynttä

Sekoita ainekset keskenään. Anna ribsien marinoitua puoli tuntia, vakuumissa 10 minuuttia.