29.10.2020

Taltuta kaamos koristevaloilla – tarkista valojen kunto ennen sytyttämistä

Pimeän tultua koristevalot ja kyntteliköt kaivetaan esille joskus kylmistä ja kosteistakin varastotiloista. Valojen kunto on hyvä tarkistaa ennen käyttöönottoa.

Kaamosaika ja pimeys saavat taas kaipaamaan kipeästi valoa ja auringonpaistetta. Onneksi koristevaloilla saa aikaan tuota kaivattua valoa pihoille ja koteihin. On taas aika kaivaa ne esille varastoista.

Yleensä valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (korkeintaan 24 V). Pienoisjännitteellä toimivat energiatehokkaat ledit ovat valloittaneet koristevalomarkkinoita, ainakin uusien valojen valikoimassa, ja niillä onkin kiistattomia etuja. Ne ovat turvallisempia, kuluttavat vähemmän energiaa, kestävät kauemmin ja lämpenevät vähemmän. Viime aikoina markkinoille on tullut myös monia paristokäyttöisiä valosarjoja, jotka ovat hyvä vaihtoehto, jos sarjaa ei käytetä pitkiä aikoja tai jos pistorasiaa ei ole läheisyydessä. Mutta hehkulamppujakin on vielä paljon käytössä, ja jouluvalovaraston rakkaissa joulukoristeissa voi olla mukana monenlaisia persoonallisuuksia.

1. Tee koristevaloille katsastus

Varmista, että valosarjat ja niiden muuntajat kuuluvat yhteen eivätkä ole menneet sekaisin. Valosarjat on hyvä säilyttää alkuperäisissä pakkauksissa.

Korvaa rikkoontuneet lamput alkuperäistä vastaavilla lampuilla, älä sekoita led- ja hehkulamppuja keskenään. Kun vaihdat lamppuja, varmista, ettei valaisimeen ole kytketty sähköjä. Yleensä rikkinäisiä valoja ei kannata korjata, vaan ne on vietävä SER-keräyspisteeseen.

2. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja

Ulkona käytettävien valojen on oltava vähintään sateenpitäviä (IPx3). IP-luokituksessa jälkimmäinen numero kertoo tason, jolla se on suojattu vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44. Kuivissa sisätiloissa käytettävissä on IP20-merkintä tai maininta ”vain sisäkäyttöön”. Jos valoissa ei ole IP-merkintää, ne on tarkoitettu sisäkäyttöön. Varmista, että myös ulkokäyttöön soveltuvien valojen muuntaja on tarkoitettu ulkokäyttöön.

3. Kytke ulkovalot aina vikavirta­suojalla varmistettuun ulkopistorasiaan

Vuodesta 2008 lähtien vikavirtasuoja on asennettu kaikkiin pistorasioihin, aiemmin vain tiloihin, joissa sähkönkäyttöolosuhteet olivat tavallista vaarallisemmat, esim. kylpyhuoneisiin ja ulos. Ennen vuotta 1998 tehdyissä sähköasennuksissa vikavirtasuojakytkintä ei yleensä ole. Vanhempiin, suojaamattomiin rasioihin voi hankkia erillisen vikavirtasuojan. Jos käytät ajastinta jouluvalojen kanssa, siinäkin pitää olla ulkokäyttöön riittävä IP-luku eli yleensä IP44. Ulkokäyttöön tarkoitetussa ajastimessa tulee lisäksi olla läppäkansi, ja ajastimessa tai sen myyntipakkauksessa on kerrottu sen alin käyttölämpötila, esim. −40 °C.

4. Vältä jatkojohtojen käyttöä

Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon on oltava IP44-merkitty. Valkoiset, muoviset jatkojohdot eivät kestä pakkasta eivätkä ole riittävän vedenpitäviä.

5. Varmista turvallisuus jättäessäsi valosarjan päälle valvomatta

Sammuta tarvittaessa esimerkiksi ajastinta käyttäen sisäkäytössä olevat valosarjat nukkumaan mennessäsi tai poistuessasi asunnosta pitemmäksi aikaa. Muuntajalla toimivat led-valosarjat voi yleensä jättää palamaan. Varmista erityisesti, että vanhojen jouluvalosarjojen kuumat hehkulamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.


Mistä tunnistat turvallisen koristevalon uusia valoja ostaessasi?

– Markkinoilla olevien erilaisten valosarjojen määrä on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, ja samalla valosarjojen hinta on laskenut voimakkaasti. Valosarjaa ostaessaan kuluttajan onkin hyvä miettiä, millaiseen käyttöön valosarjaa on hankkimassa: halvimmat valosarjat ovat lähes kertakäyttöisiä tuotteita, kun taas hieman kalliimpiin sarjoihin voi saada vara- ja laajennusosia. Pienoisjännitteellä toimivat valosarjat eli ne, joissa on muuntaja mukana, ovat turvallisin vaihtoehto, kertoo sähkötuotteiden johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesista ja vinkkaa:

– Varmista, että tärkeimmät tekniset tiedot on kiinnitetty valosarjaan ja että pakkauksesta tai itse tuotteesta löytyvät CE-merkintä ja tiedot valmistajasta tai maahantuojasta yhteystietoineen. Lisäksi valosarjan mukana on toimitettava suomen- ja ruotsinkielinen käyttöohje.

Lähde: Tukes: Valoa pimeyteen, Stek.fi