23.5.2018

Aurinkopaneelit ovat Hulmien perheen ilmastoteko – samalla pieneni sähkölasku

Hulmien perhe on saanut nauttia aurinkopaneeleiden tuottamasta sähkövirrasta ja pienemmistä sähkölaskuista nyt puolentoista vuoden ajan. On aika kysellä perheen kuulumisia ja iskeä pöytään tiukkaa faktaa siitä, minkälaisia konkreettisia hyötyjä auringonvalo on Hulmien arkeen tuonut.

Puoli vuotta sitten Miikka Hulmi kertoi energiaa.pks.fi­-sivuilla julkaistussa asiakastarinassa, miksi ja miten hän oli päätynyt hankkimaan kotinsa katolle aurinkopaneelit. Juttu kiinnosti monia ja innosti ihmisiä ottamaan yhteyttä jopa itse tarinan pääsankariin. Ihmisten kyselyt eivät kuitenkaan näytä Hulmia häirinneen – päinvastoin. Hän sanoo antavansa mielellään vinkkejä aurinkopaneeleita harkitseville. Mies onkin hyvillään, jos on saanut entistä useamman pohjois­karjalaisen harkitsemaan aurinkopaneeleiden hankkimista. Inspiraation lähteenä toimiminen tämänkaltaiselle ympäristöteolle on ollut Hulmille ilo.

– Jutun julkaisun jälkeen moni kaveri on kysellyt mielipiteitäni esimerkiksi siitä, minkälaiset paneelit katolle kannattaisi hankkia. On ollut hienoa, kun olen saanut kertoa omia kokemuksiani ja ajatuksiani sekä huomata, että aurinkosähkö kiinnostaa. Hyvä, jos juttu on herätellyt ihmisiä ajattelemaan näitä asioita, Hulmi kertoo.

Eettisyys euroja tärkeämpää

Investointi aurinkopaneeleihin ei ole Hulmia harmittanut hetkeäkään. Rahallisista säästöistä, jotka ovat paneeleista koituneet, Hulmi ei tosin vielä tarkalleen tiedä. Mies odottaa, että saa laskea euromääräiset hyödyt vasta, kun paneelit ovat ehtineet tuottaa sähköä useamman vuoden. Toisaalta, rahan takia Hulmit eivät paneeleita hankkineet. Vaakakupissa painoivat eettisemmät syyt.

– Moni tekee tämän ratkaisun rahan takia, mutta itselleni eettiset asiat ovat tärkeämpiä. Tämä on teko ympäristön puolesta. Kaikkea kun ei vain voi mitata rahassa. Maailmaa ei pysty kukaan yksin pelastamaan, mutta jokainen pystyy omilla teoillaan pelastamaan edes osan maailmaa, ympäristötietoinen Hulmi toteaa.

Puolentoista vuoden aikana Hulmien aurinkopaneelit ovat mittareiden mukaan keventäneet maailman hiilidioksidikuormaa 1 345 kilon verran. Sillä kuittaisi kevyesti jo Thaimaan loman matkustuspäästöt: Finnairin päästölaskurin mukaan melkein saman verran (noin 1 166 kg) hiilidioksidipäästöjä syntyy yhden henkilön lentomatkoista Helsingistä Bangkokiin ja takaisin.

Ei lämpö, vaan se valo

Paneeleiden ansiosta Hulmien perheen ilmastotekojen määrä on lisääntynyt, mutta perheen sähkölasku sen sijaan pienentynyt. Koko viime vuodelta Hulmien aurinkopaneelit tuottivat yhteensä 2 218 kWh. Määrä on merkittävä, vaikka viime kesä olikin pilvinen ja sateinen. Lämpö ei kuitenkaan vaikuta paneeleiden toimintaan vaan auringonpaiste. Moni saattaa myös yllättyä kuullessaan, että itseasiassa pieni pilvisyys on vain hyväksi – viileämmässä säässä paneelit toimivat jopa hieman paremmin.

Tämä on havaittu myös Hulmeilla: viime vuoden toukokuu ei ollut lämmin, mutta aurinkoisempi kuin kesäkuu. Toukokuussa 2017 Hulmien paneelit tuottivat sähköä 422 kWh, josta myyntiin meni 118 kWh. Kesäkuussa paneelit taas tuottivat 405 kWh ja heinäkuussa 361 kWh. Erikoista on, että kesäkuussa Hulmit kuitenkin myivät sähköä enemmän kuin toukokuussa. Tämä johtui siitä, että perhe sattui olemaan kesäkuussa reissussa. Aurinko­sähkö ei siten ”valu hukkaan” – käyttämätön aurinkoenergia menee automaattisesti myyntiin ja muiden käyttöön.

Aurinkoinen päivä on hyvä pyykkipäivä

Hulmien talon katolla komeilevat 12 paneelia ovat siten riittäneet tuottamaan hyvin sähköä perheen tarpeisiin.

– Tämän tehoinen (3 000 kWh) paketti on ollut sähköntuotannon kannalta meille järkevä ratkaisu. Haaveissa olisi kuitenkin hankkia paneelit myös toiselle puolelle taloa, jotta pääsisi ottamaan talteen myös ilta-auringon säteet, Hulmi kertoo.

Hulmi toteaa, että vielä tosin on hieman opettelemista, että sähkönkäyttö olisi mahdollisimman järkevää paneeleiden hyödyntämisen kannalta. Pyykin ja astioiden pesu kannattaa esimerkiksi ajoittaa vuorokauden aurinkoisiin aikoihin eikä iltoihin. Aurinkoenergiasta kun saa parhaimman hyödyn, kun sähkö menee omaan käyttöön.

Paneelit ovat vähentäneet hiilidioksipäästöjen määrää ja pienentäneet sähkölaskun loppusummaa, mutta onko niistä ollut päänvaivaa?

– Ongelmia ei ole ollut ollenkaan. Lumetkin sujahtivat paneeleiden päältä itsekseen pois, kun aurinko alkoi niitä lämmittää. Katolle ei siten ole onneksi tarvinnut lähteä, Hulmi toteaa.

Pakkaset eivät Hulmin mukaan paneeleiden toimintakykyyn vaikuta, mutta paksu lumipeite kylläkin. Ohuen lumen läpi paneelit kyllä pystyvät vielä keräämään auringonvalon talteen. Marras-, joulu- ja tammikuut olivatkin Hulmien taloudessa ainoat ajankohdat, jolloin paneelit eivät tuottaneet sähköä. Harhaluulot siitä, ettei Suomessa aurinkopaneeleilla tekisi mitään, on siis aika karistella mielestä, koska vuodesta suurin osa on otollista aikaa kerätä talteen auringonvaloa ja hyödyntää siitä syntyvää energiaa.

”Se miten meidät on huomioitu, tekee olon lämpimäksi!”

Hulmi vaikuttaa varsin tyytyväiseltä hankintaansa. Mutta entä palveluiden tarjoajat ja yhteistyökumppanit – saavatko he kiitosta?

–    Lämpöpartion palveluita voin suositella aurinkopaneeleita harkitseville, Hulmi kertoo.

Hulmin mukaan aurinkopaneelien asennus sujui talon katolle nopeasti ilman minkäänlaisia ongelmia. Myös PKS:n toiminta ja Aurinkotuottaja-palvelu saavat kiitosta.

– PKS:stä pidän senkin vuoksi, että se on paikallinen yritys – paikallista kannattaa aina suosia! Mutta se, miten meidät on esimerkiksi asiakkaana huomioitu, tekee olon lämpimäksi. Vaikka PKS on iso firma, tuntuu kuin olisimme jonkun pienemmän yrityksen asiakkaita, sillä meistä pidetään niin hyvää huolta ja tarpeistamme ollaan kiinnostuneita, Hulmi kertoo.