14.3.2019

Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Kannattaisiko aurinkopaneelien hankinta omalle pihalle? Alkuun pääsee helposti ja kannattavuutta pääsee tutkailemaan helposti etukäteen.

Aurinkopaneelikauppa käy nyt kuumana. Ympäristöasiat ovat pinnalla ja vastuullinen päätös tuottaa omaa sähköä auringosta on monelle tärkeä. Hankinnan motiivina on ollut myös halu tuottaa itse omaa sähköä, olla omavarainen. Aurinkosähköön liittyvä tekniikka on mielenkiintoista ja sekin saattaa olla kimmoke aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Oman sähköntuotannon seuraaminen omasta järjestelmästä on kiehtovaa ja koukuttavaa.

Vuosikymmenen alusta lähtien aurinkopaneeleiden hinta on laskenut, mutta hintataso alkaa vakiintua, eikä merkittävää hintojen alenemista ole enää näköpiirissä. Paneelien osuus aurinkosähköjärjestelmän kokonaishinnasta on noin 40–50 %. Sähkön varastointi laajemmassa mittakaavassa odottaa vielä teknistä innovaatiota, joka tekisi siitä edullista ja varmaa. Tulevaisuudessa kodin sähkövarastona voi toimia myös sähköauto. Aurinkosähkön hyödyntäminen on edelleen taloudellisinta, jos sähkön voi käyttää itse. Kotitaloudet voivat hakea järjestelmän hankintaan kotitalousvähennystä ja yritykset ja maataloudet energiatukea.

Mitä on hyvä selvittää etukäteen omaa järjestelmää mietittäessä?

Olisiko jo oman aurinkosähköjärjestelmän aika? Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset suunnittelussa eteenpäin ja teet järkeviä ratkaisuja.

Mieti, kuinka paljon sinulla on sähkönkäyttöä, jonka voi korvata aurinkosähköllä

Aurinkosähköjärjestelmästä saat parhaan hyödyn, kun korvaat niiden tuottamalla sähköllä omaa sähkönkäyttöä. Silloin säästät sekä energian hinnan, siirtomaksut että verot. Ylijäämäsähkön myynti ei ole varsinaisesti mikään bisnes, mutta saat silti tuottamastasi sähköstä käyvän markkinahinnan ja samalla hyvän mielen siitä, että omalta osaltasi muuttamassa kotimaista sähkön käyttöä päästöttömään suuntaan. Pienistä puroista ne isotkin joet syntyvät. Ylijäämäsähkön siirtämisestä verkkoon perii siirtoyhtiö yleensä nimellistä siirtomaksua, mutta energiaveroa ei.

Tarkasta, soveltuuko talosi katto aurinkosähkön tuottamiseen

Aurinkopaneeleiden tuotto on monen muuttujan summa. Millainen asennuspaikka on? Mihin ilmansuuntaan katto? Onko auringon edessä puita, pylväitä tai tuotantoa haittaavia varjoja? Paneelit voidaan asentaa myös telineiden avulla maahan, mutta sijainti on hyvä olla lähellä sähkökeskusta, sillä kaapelointi lisää kustannuksia.

Suuntaa-antavan arvion omasta tilanteestasi saat syöttämällä osoitteesi aurinkosähkölaskuriin. Näet, kuinka paljon katostasi on aurinkoenergian tuotantoon soveltuvaa alaa ja suosituksen järjestelmän koosta sekä ennusteen vuosituotosta.

Tee hankintapäätös harkiten

Aurinkojärjestelmien markkinointi on aktiivista ja uusia toimijoita syntyy kasvualalle koko ajan lisää. Kovan kilpailun myötä myös myyntitavat voivat olla kovinkin aktiivisia ja erityisesti kotimyynnissä asiakasta suostutellaan tekemään päätös pikaisellakin harkinnalla. Jos olet kiinnostunut aurinkosähköstä, mutta omat tietosi ovat vajavaiset, kannattaa käyttää ensin muutama hetki aikaa kokonaisuuden ja eri vaihtoehtojen selvittämiseen netistä eri toimittajilta. Myös aurinkosähkön tuottajia kannattaa jututtaa. He kertovat yleensä mielellään omista kokemuksistaan ja antavat neuvoja virheiden välttämiseen. Aurinkosähköjärjestelmän valinta ei ole lopulta kovinkaan vaikea asia ja eri vaihtoehtojen vertailu onnistuu kyllä. Järjestelmien tehoissa ja hinnoissa on merkittäviä eroja ja sillä kohtaa tuleekin olla tarkkana, että vertaa oikeita asioita keskenään.

Hinnan lisäksi ongelmana voi olla se, että liian hätäisesti ostettua järjestelmää ei voida liittää sähköverkkoon ollenkaan tai se ei sovellu asiakkaan sähköliittymään. Joissain tapauksissa on myös käynyt niin, ettei kunnan lupavaatimuksia ole selvitetty tai järjestelmän käyttöönottoon vaadittuja ilmoituksia ole edes tehty. Tarjous kannattaakin aina pyytää useammalta aurinkopaneeleiden toimittajalta ja tehdä vertailu ja päätös rauhassa.

Hanki aina ostaja ylijäämäsähkölle

Aurinkosähkön tuotanto riippuu luonnollisesti säätilasta, jolloin tulee tilanteita, jossa kaikkea tuotettua sähköä ei pysty käyttämään itse. Silloin ylimääräinen sähkö syötetään kiinteään sähköverkkoon ja aurinkopaneeleiden omistajasta tulee päästöttömän sähkön tuottaja muille sähkön käyttäjille. Sähköverkkoyhtiö tarkistaa ennen aurinkosähköjärjestelmän kytkemistä verkkoon, että asiakkaalla ylijäämäsähkölle ostaja. Helpointa usein on, että sähkön myyjä, jolta ostat muun tarvitsemasi sähkön myös ostaa tuottamasi ylijäämäsähkön. Tähänkin tarvitaan aina kirjallinen sopimus.