17.7.2019

Totta vai tarua aurinkosähköstä – faktaa paneelien hankintaa miettivälle

Mihin voi uskoa, mihin ei? Motiva vastasi aurinkosähköä koskeviin väittämiin.

Auringon valjastaminen aurinkosähkön tuotantoon on monella ainakin mielessä ja joillakin jo suunnitteilla. Valitettavasti liikkeellä on myös vähemmän asiantuntevia aurinkosähkökauppiaita, joilta ostetut järjestelmät ovat olleet joko huimasti ylihinnoiteltuja tai kyseiseen kohteeseen sopimattomia. Tässä päätöksenteon tueksi faktaa aurinkosähköstä. Väittämiin vastasi Motiva.

Suomessa myytävät aurinkosähköjärjestelmät toimivat aina Suomen oloissa

Totta ja tarua. Suosittelemme oman voimalan hankintaa aina suomalaiselta aurinkosähköön perehtyneeltä yritykseltä, joka osaa suunnitella ja asentaa kuhunkin kohteeseen soveltuvimman järjestelmän. Lisäksi laadukkaat toimijat tekevät kauppaan liittyvät sopimukset aina kirjallisesti ja annetut takuut koskevat sekä laitteita että asennuksia.

Aurinkosähköjärjestelmä on aina kytkettävä sähköverkkoon

Tarua. Verkkoon kytkemättömien aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan akkuihin, ja akuista voidaan ottaa sähkö suoraan tasavirtaa hyödyntäviin laitteisiin ja erillisen invertterin avulla myös 230 voltin laitteille.

Aurinkosähköjärjestelmän voi kuka tahansa asentaa itse

Tarua. Verkkoon kytkettyjen vaihtojännitteisten aurinkosähköjärjestelmien (AC 230 V) sähkötyöt saa tehdä vain yritys, jolla on työhön vaadittavat sähköasennusoikeudet. Työn teettäjä saa vastuulliselta urakoitsijalta aina laitteiden käytönopastuksen ja tarkastuspöytäkirjan sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta.

Ylimääräisen aurinkosähkön voi myydä mihin haluaa

Totta. Tuotetun sähkön myymisestä tehdään sopimus sähköyhtiön kanssa. Yleensä samalta yhtiöltä sekä ostetaan sähköä että sille myydään sähköä. Verkkoon syötetty sähkö mitataan tunneittain verkkoyhtiön sähkömittareilla.

Aurinkopaneeleita ei tarvitse huoltaa

Totta ja tarua. Aurinkosähköjärjestelmät eivät vaadi juuri huoltoa. Olosuhteista riippuen paneelit voi olla tarpeen pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla aika ajoin erityisesti, jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa. Puiden lehdet, risut ja muu vastaava on hyvä poistaa paneelien päältä, sillä ne estävät paneeleita toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla. Työn voi tehdä itse, mutta turvallisuussyistä sen voi myös teettää esimerkiksi ikkunanpesijöillä tai lumenpudottajilla. Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Esimerkiksi lunta ei pidä poistaa itse, ainakaan katoille asennetuilta paneeleilta. Talviaikana auringonsäteily ja näin ollen myös paneelien tuotanto on vähäistä. Keväällä auringon valon lisääntyessä lumi sulaa itsestään kallistettujen paneelien pinnoilta.

Aurinkosähköjärjestelmä voidaan liittää sähköverkkoon vain verkkoyhtiön luvalla

Totta. Jotta aurinkosähköjärjestelmän voi kytkeä verkkoon, siihen tarvitaan sopimus verkkoyhtiön (sähkönsiirto) kanssa. Lisäksi laitteiden ja asennusten on täytettävä verkkoon kytkemisen tekniset vaatimukset. Ole yhteydessä verkkoyhtiöön hyvissä ajoin ennen järjestelmän hankintaa. Lisäksi aurinkosähkön tuottajan on sovittava valitsemansa sähkönmyyjän kanssa verkkoon syötetyn sähkön myymisestä.

Laitteisiin ja asennuksiin sisältyy automaattisesti takuu

Tarkista. Aurinkosähköjärjestelmässä on useita laitteita ja niille voi olla eripituisia takuita. Tarkista aina, antaako järjestelmätoimittaja koko järjestelmän toiminnalle takuuta.

Suomessa aurinkosähköllä voi tuottaa kaiken omakotitalon tarvitseman sähkön

Suomessa riittää tarpeeksi valoa aurinkosähkön tuottamiseen
Suomessa riittää tarpeeksi valoa aurinkosähkön tuottamiseen

Ei kustannustehokkaasti. Pimeimpinä talvikuukausina säteilyä saadaan olemattoman vähän. Aurinkosähköä tulee aina silloin kuin aurinko paistaa, ja koko talon ympärivuotiseen tarpeeseen täytyisi sähköä varastoida todella suuret määrät tai vaihtoehtoisesti pienemmällä akustolla aurinkosähköpaneelien pinta-ala täytyisi olla todella suuri. Kummatkin vaihtoehdot tulisivat hyvin kalliiksi. Järkevämpää on mitoittaa järjestelmä niin, että oma sähkönkäyttö on ainakin noin 50 % oman voimalan vuosituotosta. Myytävästä sähköstä saa useimmiten pienemmän hinnan kuin ostosähköstä, ja itse tuottaessa säästää lisäksi sähkönsiirron ja verot.

Kesämökillä aurinkosähköjärjestelmä voi korvata sähköliittymän.

Periaatteessa totta. Kesämökin sähköjärjestelmään pitäisi tällöin voida kytkeä myös esim. aggregaatti sekä reilunkokoinen akusto, johon aurinkosähköä varastoitaisiin. (Katso kohta: Suomessa aurinkosähköllä voi tuottaa kaiken omakotitalon tarvitseman sähkön). Myös sähkölaitteiden määrä ja käyttötapa vaikuttavat vaihtoehdon mielekkyyteen.


Muistilista/vinkit aurinkosähköjärjestelmän hankintaa harkitsevalle:

  • Tarkista, soveltuuko kattosi aurinkopaneelien asentamiseen, ja varmista, ettei katolle tule varjostuksia.

  • Tarkista kunnasta, tarvitsetko aurinkosähköjärjestelmälle luvan, ja hoida luvat ajoissa kuntoon.

  • Jos aurinkosähköjärjestelmä kytketään verkkoon, ole ajoissa yhteydessä verkkoyhtiöön asiasta ja sovi sähköyhtiön kanssa sähkön myymisestä.

  • Laske tarkkaan tai teetä suunnittelijalla aurinkosähköjärjestelmän mitoitus, jotta saat järjestelmästä mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn.

  • Pyydä tarjous useammalta aurinkosähköjärjestelmien toimittajalta. Asennus kannattaa usein hankkia samasta paikasta.

  • Huolehdi, että ammattilainen hoitaa aurinkosähköjärjestelmän asennuksen sekä katolla että sähköjärjestelmässä.

  • Muista hyödyntää kotitalousvähennys investoinnin työosuudesta.

Lisätietoa: www.motiva.fi/aurinkosahko

Paras hyöty tuottamallesi aurinkosähkölle

Jos harkitset sähkön omatuotannon aloittamista, tutustu Aurinko­tuottaja-palveluumme netissä. Sieltä saat hyödyllistä tietoa aurinkosähkön parhaasta mahdollisesta hyödyntämisestä.

Katso lisää!