6.8.2020

Kynttilän valo vai modernit mukavuudet?

Joillekin mökkeilijöille riittää katto pään päällä, kynttilän valo ja tulisija, kun taas joidenkin mökiltä pitää löytyä modernit mukavuudet astianpesukoneesta porealtaaseen.

Ruoan valmistus ja säilytys voidaan hoitaa nestekaasulla ilman sähköäkin, mutta toiset meistä haluavat antaa astianpesukoneen hoitaa tiskit ruokailun jälkeen. Tämän kevään ja kesän jälkeen Suomessa on monta uutta mökin omistajaa ja eri vaihtoehdot mietityttävät, joten kokosimme yhteen mökin sähköistämisen vaihtoehdot.

Kiinteä sähköliittymä

Uuden kiinteän sähköliittymän omistajaksi pääsee yleensä noin kolmella tuhannella eurolla, jos kiinteistö sijaitsee kaava-alueella. Haja-asutusalueella, jossa ei ole olemassa olevaa sähköverkkoa lähellä, voi hintaa liittymälle kertyä jopa moninkertaisesti. Sähköliittymän kannattavuutta tai järkevyyttä miettiessä kannattaa erityisesti pohtia omaa sähkön tarvettaan. Aiotaanko mökillä asustella pitkiä aikoja, millainen varustelutaso mökille halutaan ja onko sähkön suhteen muita tulevaisuuden suunnitelmia, vaikkapa sähköauton lataamistarvetta jossain vaiheessa. Toisaalta, kun investointi tehdään, niin mökin arvo nousee myös yhtä lailla, ja sähkön käyttö on mökkeilijälle huoletonta ja sähköä riittää kaikkiin asumisen vaatimiin normaalitarpeisiin.

LUE LISÄÄ!

Jos olet harkitsemassa sähköistämättömän kesämökin ostoa, voit selvittää liittymän hinnan ennakkoon kätevästi OmaPKS-palvelusta.

Aurinkopaneelit

Kesämökin aurinkosähköjärjestelmässä aurinkokenno muuttaa auringon säteilyn sähköenergiaksi. Näin tuotettu sähkö varastoidaan akkuihin, jotta virtaa on käytettävissä myös silloin kun aurinko ei paista. Aurinkopaneelit asennetaan yleensä rakennuksen katolle tai muuhun mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, jotta niistä saadaan kaikki hyöty irti. Aurinkoenergian tuotanto on käytännössä hiilineutraalia, sillä ainoat päästöt liittyvät paneeleiden ja akustojen valmistamiseen.

Aurinkopaneeliteknologia on kehittynyt viime vuosikymmenen aikana hurjasti, ja hinnatkin ovat tulleet vaihtoehtojen kasvaessa alaspäin. Aurinkopaneeleiden hinta on noin 100 euroa per paneeli, ja niitä tarvitsee energiantarpeesta riippuen 1–10 kappaletta. Yhden paneelin järjestelmä riittää pienten akkukäyttöisten laitteiden, kuten puhelimen ja tabletin lataukseen. Isommat, kuten kymmenen paneelin järjestelmät riittävät jo vaativampiin tarpeisiin.

LUE LISÄÄ!

Aggregaatti

Aggregaatti tuottaa sähköä polttomoottorin voimalla. Aggregaatti on varmatoiminen vaihtoehto, jota on helppo siirtää paikasta toiseen. Aggregaatti ei myöskään säikähdä myrskyistä tai ukkosista. Siksi sitä käytetäänkin monesti varavoimalähteenä paikoissa, joissa sähkö on välttämättömyys.

Aggregaattien miinuspuolina on melu, polttoaineenkulutus ja rajallinen käyttöikä. Aggregaattien hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta ja hinnat nousevat tehon mukana. Tämän lisäksi on suositeltavaa rakentaa äänieristetty tila meluhaittojen vähentämiseksi.

Toivotamme kaikille mukavia mökkihetkiä!

Jos mökkisähköt jäi mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä tai lue lisää sivuiltamme.