17.2.2021

Lämmikkeeksi kuumaa juotavaa – maistuisiko chilikaakao tai appelsiinin makuinen chailatte?

Reippaan ulkoilun jälkeen on mukava käpertyä saalin alle takkatulen lämpöön ja ottaa käteen kupillinen kuumaa. Tässä vaihtoehtoja perinteisille lämmikkeille. Resepteistä riittää neljälle henkilölle.

Chilikaakao

  • ½ punainen chili

  • 5 dl vettä

  • 200 g 70 %:sta suklaata tai rouhetta

  • 1 litra täysmaitoa

  • 1 vaniljatanko

  • 1 kanelitanko

  • 2 rkl sokeria

Valmistus

  1. Leikkaa chili puoliksi pituussuunnassa ja poista siemenet. Mittaa vesi paksupohjaiseen kattilaan, kiehauta ja lisää joukkoon chili. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes vettä on jäljellä noin puolet. Varo menemästä liian lähelle höyryä, sillä se saattaa pistellä silmiä ja hengitysteitä. Poista chili vedestä ja laita vesi sivuun odottamaan toiseen astiaan. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi.

  2. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito. Leikkaa vaniljatanko puoliksi pituussuunnassa ja lisää se ja kanelitanko maidon sekaan. Kuumenna, kunnes maito kuplii kattilan reunoilla.

  3. Madalla lieden lämpöä ja lisää joukkoon pieneksi paloiteltu suklaa ja sokeri. Lämmitä välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut maidon sekaan. Nosta kattila liedeltä. Poista vanilja- ja kanelitanko. Lisää chilivettä pikkuhiljaa välillä tarkistaen tulisuutta.

  4. Tarjoa heti kermavaahdon kera tai sellaisenaan.

Resepti: Pieni suklaapuoti, Joanne Harris

Ihana suklaakahvi

  • 4 dl maitoa

  • 75 g tummaa suklaata

  • 4 dl kahvia

  • 0,8 dl kermavaahtoa

  • suklaata

Valmistus:

  1. Paloittele suklaa ja pehmennä sitä ensin vesihauteessa tai suoraan lämmitettävässä maidossa.

  2. Lisää kuumaan maitoon sulatettu suklaa ja vastavalmistettu kahvi.

  3. Koristele kermavaahdolla ja suklaarouheella.

Resepti: Anna

Appelsiini-chailatte

  • 5 dl vettä

  • 1 tl kardemummansiemeniä

  • 2 kanelitankoa

  • 1 appelsiinin kuori suikaleina

  • 1 rkl mustaa teetä

  • 5 dl kuumaa maitoa

  • 2 rkl intiaanisokeria

  • Viimeistelyyn: vaahdotettua maitoa ja kanelia

Valmistus:

  1. Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Kiehauta ja lisää tee. Hauduta noin seitsemän minuuttia.

  2. Kuumenna maito. Siivilöi tee kuuman maidon joukkoon ja lisää sokeri.

  3. Sekoita ja kaada juoma laseihin tai teemukeihin.

  4. Koristele halutessasi vaahdotetulla maidolla ja ripauksella kanelia.

Resepti: Teresa Välimäki

Kuuma inkiväärijuoma

Tämä sopii myös flunssaiselle. Sitruuna, hunaja ja inkivääri ovat luonnon lääkkeitä flunssaa potevalle.

  • 1 litra vettä

  • 8–12 viipaletta tuoretta inkivääriä

  • 1 sitruuna

  • hunajaa

Valmistus:

  1. Kaada kattilaan litra vettä.

  2. Kuori muutama sentti tuoretta inkivääriä ja paloittele ohuita siivuja kattilaan.

  3. Purista puolikas sitruuna sekaan ja viipaloi loppu sitruuna mukaan.

  4. Kuumenna ja keitä seosta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

  5. Siivilöi, anna viiletä hieman ja mausta hunajalla.

Resepti: Me Naiset

Valkosuklaa-minttukahvi

  • 100 g valkosuklaata

  • 6 dl kevytmaitoa

  • 2 rkl ruokokidesokeria

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 12 tuoretta mintunlehteä

  • 2 dl vahvaa kahvia

  • 1 dl kermavaahtoa

Valmistus:

  1. Rouhi suklaa.

  2. Lämmitä maito, sokerit, mintunlehdet (säästä 4 kpl koristeluun) ja suklaa kattilassa koko ajan sekoittaen.

  3. Siivilöi seos ja valmista kahvi.

  4. Jaa maitoseos ja kahvi kuppeihin. Laita päälle nokare kermavaahtoa ja mintunlehti.

Resepti: Dansukker