8.4.2020

”Ei pelkkää puhetta, vaan konkreettisia tekoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi” – aurinkopaneelit luomuviljelijän kilpailuetuna

Jos tietää mistä etsiä, voi keskeltä Rääkkylän kunnan koskematonta luontoa löytää jotain kimmeltävää. Siitakesieniä viljelevän Polar Shiitake Oy:n katolla hehkuvat aurinkopaneelit ovat vaikuttava näky ympärillä nousevan metsän lomassa. Toimitusjohtaja Markku Leppäsen mukaan omavaraiseen energiantuotantoon siirtyminen oli luomuviljelijälle luonnollinen askel.

“Täysin energiaomavarainen luomuruoka on visio, jota kohti ollaan menty jo pitkään. Tehostamme energiankäyttöämme koko ajan, ja PKS:n vihreä sähkö otettiin meillä käyttöön ensimmäisten joukossa. Aurinkosähkö on ekoteko siinäkin mielessä, kun meidän tuottamaa uusiutuvaa energiaa vapautuu myös muiden käyttöön”, Leppänen kertoo.

Teoriassa auringon energialla voitaisiin pyörittää helposti koko maailmaa. Koko ihmiskunta kuluttaa suunnilleen saman verran vuodessa, kuin auringon energiaa tulee maan pinnalle yhdessä tunnissa. Tästä valtavasta energiamäärästä aurinkopaneeli ottaa talteen noin viidenneksen. Aurinkosähkön kannattavuus taas riippuu siitä, kuinka paljon pystyt itse hyödyntämään tuottamaasi sähköä. Siksi se sopii erityisesti yrityksille, joiden energiankulutus on tasaista ympäri vuoden. Ylijääneen sähkön PKS ostaa pörssihintaan takaisin, jonka jälkeen se myydään eteenpäin muiden käyttöön. Aurinkosähköasiantuntija Mika Pirhosen mukaan aurinkopaneelit ovat yritykselle loistava sijoitus.

“Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa lähdetään aina ensimmäisenä katsomaan yrityksen sähkönkulutustietoja. Kun pohjakulutus on mahdollisimman tasainen, voi järjestelmän mitoittaa niin, että ylijäämäsähköä syntyy mahdollisimman vähän. Polar Shiitakella kulutusta on ympäri vuoden, jonka lisäksi kattopinta-alaa on reippaasti paneelien asentamista varten. Taloudellisen hyödyn ja asennuksen puolesta siis erittäin hyvä kohde”, Pirhonen kuvailee.

Aurinkoenergian hinta ja rahoittajien näkemys kohtaavat

Ensimmäisen kerran omavaraiseen energiantuotantoon siirtyminen otettiin Rääkkylässä puheeksi jo reilu 10 vuotta sitten. Siinä missä vuosikymmen sitten aurinkosähköjärjestelmien hinnat olivat nykyistä korkeampia, kohtasivat rahoittajien näkemys ja takaisinmaksuaika lopulta nykyisessä järjestelmässä, jonka PKS tarjosi kilpailijoista edullisimpaan hintaan luotettavuudesta ja laadusta tinkimättä. Hankintapäätöstä helpotti myös ELY-keskuksen tuki, jota yritykset ja maataloudet voivat hakea uusiutuvan energian investointeihin.

”Kun mietitään, että takaisinmaksu tapahtuu 6-8 vuodessa ja paneelit kestävät ainakin sen 25 vuotta, niin niiden tuottama sähkö meille käytännössä ilmaista karkeasti parikymmentä vuotta. Talouden näkökulman lisäksi painaa tietysti vastuullisuus. Ei haluta pelkästään puhua, vaan myös tehdä konkreettisia asioita hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Se on markkinoinnissakin etu, kun voidaan osoittaa olevamme ajan hermolla”, Polar Shiitaken Leppänen sanoo.

Aurinkopaneelien hankinnassa moni pohtii sitä, riittääkö meillä Suomessa aurinkoa sähkön tuottamiseksi. Epäröinti on kuitenkin turhaa, sillä itse asiassa paneelit tuottavat suhteessa paremmin, mitä viileämmässä ne ovat. Etunamme ovat myös viileät, mutta aurinkoiset talvi- ja kevätpäivät. Millaisia tuloksia Polar Shiitakella sitten odotetaan tuoreelta investoinnilta?

”Tietysti pienempiä sähkölaskuja”, Leppänen nauraa ja jatkaa: ”25 vuoden tuottotakuu kun on, niin onhan se pitkä aika. Sanoisin, että erittäin järkevä päätös.”

Aurinkosähköasiantuntija Mika Pirhonen, Pohjois-Karjalan Aurinkoenergia Oy, mika.pirhonen@pkae.fi

Järjestelmätoimituksesta ja asennuksesta vastasi Lem-Kem Oy